Förståelsen för sina medmänniskor..

INLÄGG FRÅN DEN 18:E MARS! =)

"Jag började juh skolan nu den 1:a mars, ska utbilda mig till undersköterska och efter det ska jag läsa vidare. Jag vill verkligen specialisera mig på ett område, men vilket vet jag inte än! =)

Utbildningen ligger på 1400 poäng varav de första 950 poängen är förutbestämda ämnen, de sista 450 är valbara ämnen. Där kan jag antingen försöka köra in mig på samma inriktning i alla poängen eller köra ett brett perspektiv för att på så vis kanske få en hum om vad det är som intresserar mig mest.

Jag tycker om erfarenhet och kunskap, så det blir nog det senare alternativet! =)

Första ämnet jag läser är Medicinsk grundkurs, megaintressant! Jag är juh gammal samhällare - man har läst sin naturkunskap A och B - därav är celldelningen och arvsmassan inte helt nytt för en. Och olika sjukdomsförlopp som Parkinson, MS, Stroke, Afasi, mm - det ser jag vardagligen i mitt arbete med människorna jag har hand om.

Det är nog där det intressanta för mig kommer in, jag får helt plötsligt en förklaring till många saker jag stöter på under en arbetsdag. Bara ett exempel

Parkinsonpatienten som helt plötsligt blir stel och inte kan gå, jag vet om att Parkinson gör detta mot kroppen, jag vet om att jag ska ringa sjuksköterskan och be om en Quick (en medicin som gör kroppen rörlig igen fortfare än den vanliga medicinen) och sedan är allt frid och fröjd igen.

Det där var jag för ett par veckor sedan, nu vet jag att Parkinsons sjukdom angriper det somatiska nervsystemet i hjärnan, signalsubstansen (dopamin i detta fallet) mellan nervcellerna finns inte (inte tillräckligt åtminstonne). För att synapsen (touchen mellan axonet och dendriten/muskelcellen) ska fungera måste detta finnas, annars kan impulserna inte skickas vidare till nästa nervcell om att han/hon faktiskt vill röra det där benet framåt.

Det är så sörens intressant för mig att äntligen få svar på vad och varför saker och ting sker med mina vårdtagare, just dom som har fått en stroke, lider av Parkinson eller MS, för det hör till vardagen idag.

En annan sjukdom man ofta stöter på är prostatacancer eller förstorad prostata (inte cancer) som har ganska lika symtom. Att läsa om detta och inse vad det egentligen är som händer i kroppen och varför de får så ont utav det, det är guld, jag täljer guld just nu!

Detta låter säkerligen hur korkat som helst men ur en vårdpersonals syn som vill sina vårdtagare det bästa så är förståelsen för personens situation A och O!"Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0